Ive god Sunshine in my pocket l olie og akryl på lærred 81x64cm kr.8.000,- Mikkeline Gudmand-Høyer

Halvabstraktion – drømmende farverige brede penselstrøg

Mikkeline Gudmand-Høyer var elev på Det kongelige danske kunstakademi i halvfemserne (1989-1998).

"Ive got Sunshine in my Pocket" er malerier inspireret fra en tur til Mexico. Her males med farverige brede penselstrøg, spraydåser og oliekridt, halvabstrakt men med figurer og landskaber. Malerierne virker uden reel handling, drømmende og åbne, så beskueren selv kan træde ind og danne sig billeder ud fra beskuerens egne inspirationer og erfaringslandskab.

I 2013 lavede hun projekt "365 blomster", som en modreaktion på det ellers dødsdømte maleri, hun malede 1 stk. blomstermaleri hver dag i et år, disse 365 malerier blev alle udstillet i bunkeren i Kngs. have, og er siden spredt for alle vinde til købere.

Mikkeline GH vil ikke sættes i en speciel kunst- kasse, men tilslutter sig tanker fra kunstbevægelsen "Stuckism", som startede som en anti-anti-art bevægelse i London 1999 (anti-art et kunstbegreb der stammer fra dadaisten Marcel Duchamp og hans wc-kumme 1914), der gjorde op med ego- og koncept-kunsten som udelukkede maleriet og det figurative. Maleriet blev igen nyt og levende.

Hvis Mikkeline selv skal kalde sin kunst for en isme, må det være "FOG-ISME", (siger hun med et smil). At leve og være kunstner i dag, med al den info og viden vi alle bliver bombarderet med og har adgang til, skaber nemt tåge og forvirring. Jeg er kunstneren der arbejder "baglæns". I en rodet maximalisme forsøger jeg at finde ind til enkelhed og sandhed, og den kraft der opløfter. I en tid med klimakrise, spændinger, rodløshed og max forbrug, fake-news, AI og glamour glædes jeg over autenticitet, det analoge og når noget føles ægte, klart, stærkt, smukt, sjovt og befriende.

Som fra et citat af Edward Munch, (en af de kunstnere Mikkeline selv er inspireret af): "Min kunst er selverkendelse, jeg søger i den at klargøre mig mit forhold til verden. Altså en slags egoismus, dog har jeg altid tænkt og følt at min kunst vil kunne klargøre andre mennesker i deres søgen mod sandheden."

Mikkeline Gudmand-Høyers værker er fast præsenteret hos Jarsbo Contemporary Art


Deer olie og akryl på lærred 50x60cm kr.5.800,- Mikkeline Gudmand-Høyer

Solskin i lommen

Funktionæren i kontorstolen vågner pludselig op, da der står en knaldblå kronhjort og brøler foran ham. En hund stikker snuden ned i billedet, en ugle giver benhård klogskab, et abstrakt maleri i stærk koboltblå, pink og gul giver farvebad. Pangfarver, stregtegninger, træsnit og udsmykning - også på guitarforstærkeren - Mikkeline Gudmand-Høyer har det hele. Musiker, maler og forfatter, med god sans for spændvidden mellem ord og billede. ”Blod er vel blod” hed det værk, hun fik antaget til Charlottenborg-udstillingen i 2007. Et lagen med en blodplet, som havde fået elskeren til at besvime. Han sad og så blodige krimiserier i massevis, men almindeligt kvindeblod på et lagen var bare for meget for hans sarte sind.

Vi kommer vidt omkring på en spændende rejse med Mikkeline Gudmand-Høyer. Hun afprøver materialerne og bruger de stærke farver overraskende. ”Samfund Samfund - luk dig op!” står der på en af hendes farveglade sweatere. På et acrylmaleri vader to store børn gennem vand, der trækker hvide skygger. Et betagende maleri i blåt hedder bare ”Painting.” Besøget hos damefrisøren beskrives stykvis, med hårtørrer og andre elementer. I ”Duosonic Triptycon 2020” med neokubistisk coronasmadret elguitar er der mindelser om Picassos Guernicamaleri. En sejlbåd stager folk til fest i den mexicanske venedigby Xochimilco. Og så er der blyantsportrætter, fulde af ro.

Der er en stor ærlighed i Gudmand-Høyers kunst. En parathed til at give, en her og nu-gave. Hun håndterer både kraft og lethed, både det der ligner og det, der ikke kan beskrives. Gudmand-Høyer prøver ikke at være perfekt eller korrekt, heller ikke at være på tværs - måske snarere lidt uperfekt på den gode måde, som man har lyst til at se på og lære at kende. Det er godt at have en kunstner som Mikkeline at få inspiration fra. I dagligdagen, i de særlige øjeblikke.

Mikkeline Gudmand-Høyers liv har ikke været kedeligt. Det kan man læse i hendes to selvbiografiske bøger, Gajolmanifestet og Kunsten at vedligeholde et smil. For hun er også forfatter. For børn og voksne. Og musiker. Og skater. Og strikkekunstner. Der er ingen ende på Mikkeline. ”I’ve got sunshine in my pocket” hed udstillingen i Galleri Jarsbo i marts 2020.

Se hendes kunst, læs hendes bøger, hør hendes musik. Du får solskin med hjem i lommen!

Tekst af: Bente Clod, forfatter.


CV for Mikkeline Gudmand-Høyer BILLEDKUNST

f. 1969 København.

1988-89 Holbæk Kunsthøjskole

1989-1998 Det Kongelige danske Kunstakademi

2000-2001 Academy of art College, USA, San Fransisco

2014-2017 Sophia Seminariet, Gentofte, Pædagogisk læreruddannelse

2018 - Værkstedsmedarbejder i Børneværkstedet på SMK, Statens Museum for Kunst.

Detaljer:


1986 Tegnede sin første børnebog for Gyldendal.

Har tegnet eller skrevet til over 55. Har både skrevet og tegnet til 11 børne og ungdomsbøger udgivet hovedsageligt på Gyldendal forlag. Har medvirket med opgaver og ill. til Gyldendals billedkunstportal.

1986 Scenografi og dukker til Musikvideo med bandet Simcess.


1998 ACME udstilling af tegninger, San Fransisco

2003 - Udgiver forfattede og illustrerede børne og ungdomsbøger, senest “VI ARBEJDER”, en kunst-billedbog for børn.

2007 udstiller værket “blod” på Charlottenborg forårsudstilling.

2003-2010 arbejdede som tegner på forskellige kommunale udviklingsprojekter via Supertanker og Toolkit, bl.a “Kvarterløft” på Nørrebro og Amager, samt på forskellige bebyggelses-områder med overvægt af indvandrere,hvor beboere selv kom med forslag til fornyelse, disse blev så illustreret af mig.2013: Design af bæredygtig strik,(Hexia de Strik®) bl.a. for Moesgaard Museum.


2003-2015 Underviser på skoler og højskoler i kunst og kreativitet, bla som lærer på Helnæs Højskole, på AFUK, samt Amager Ungdomsskole og workshops sammen med filminstruktør Rikke Hallund I stopmotion og musikvideo med og for børn.


 2013. Underviser Asylkvinder i Trampolinhuset med Strik og streetartdesign.

“Udstilling af “365 blomster” I bunkeren Kngs,have. Et project med 365 blomstermalerier, malet 1 om dagen I et år.

2015: “Beruset” Murmaleri v. Metroselskabet, Nuuks plads, KBH.

2018: Arbejder som underviser i portræt for de ældre på Ørestad plejecenter under kursusringen, samt AOF portrættegning.

2018: Assistent for filminstruktør Rikke Hallund, Perlefilm. En film om autist-børn. Design af baggrunde og dukker.

2018: VI ARBEJDER, billedbog for børn, KKARt forlag. Sælges bl.a. på Arbejdermuseet og i Louisianas butik.

2019 : “TRAPPEN” Udsmykning af Ørestad Plejecenters trappeopgang på 6 etager +stue. ( er i startprocessen).

2019: Mikolinos Tonekøkken. Klovneri og musik for ældre og demente. Chefmanager for musikals klovneensemble som optræder på plejehjem.

2017-2022 “Gys i kirken”. Literært event arr. af kunstnergruppen Traume & Co i Literaturhaus, KBH, hvert år ved Allehelgens aften, i 6 år, med døden som tema. Hvert år nyt område. (gotisk død, mexicansk død, nordisk død, m.fl. (medvirkende: Suzanne Brøgger, Jeppe Brixvold, Efrin Gonzales, Leonora Christina Skov, m.fl.)

 Har derudover udstillet i div. kunstforeninger. bl.a Naturstyrelsen og Dansk Rederiforening.